A szüret valami különlegesen kedves és csodás élmény. Szorgos kezek munkája, a föld kincsei a nap melegének jótékony hatása egy bogyóban, mely egy éven keresztül készült arra, hogy most a szüreten a miénk legyen. Édes must majd finom bor válik majd belőle, mely akár évtizedeken át és sok-sok kontinens népei asztalán hirdeti majd a Magyar Bor minőségét. S ha szüret, akkor Villány! Logikus következtetés, hiszen Magyarország legdélibb borvidékén már több ezer éves múlttal büszkélkedhet a szőlőművelés hagyománya! Baranya megyének ezen a részén a Római birodalom idején teljesedett ki ez a tradíció. A vidék leghíresebb hegyén, a Szársomlyón, illetve annak környékén emlékek sora támasztja alá ezt a tényt!
Gyere hát Villányba! Szereted a vörösbort? Mi is! Engedd hát, hogy bevezessünk téged a kulturált vörösborfogyasztás világába és bemutassuk ennek a vidéknek a szüreti hangulatát!
A szüret Villányban
A szüret az éves munka eredményének learatása! Igazi sátoros ünnepnek számított a régi időkben, hiszen egy kerek esztendő törődését „hálálta meg” ekkor a szőlő! Hadvezérek, katonák tértek haza messzi földről, még a törvénykezés is szünetelt! A termés betakarításának kötelező része volt a jó hangulat és a borozgatás. A család apraja-nagyja beállt szőlőt szedni, puttonyba rakni, préselni. Az asszonyok hordták a finom ebédet a dolgos szüretelő népnek, míg a zenés-táncos mulatozás is a program kötelező részének számított. Olykor fegyverek durrogtak a levegőbe, olykor volt egy kis csetepaté, de ezek voltak a teljesen normális szüreti hangulat kellékei!
A villányi szüret történelme
A XXI. században már modern technikával zajlik a vörösborkészítés folyamata, és fegyverek sem durrognak, a bíróság sem zár be. Mára a sok kézimunkát igénylő feladat elvégzésében korszerű gépek állnak a borászok segítségére. A szőlőt ún. zúzó bogyózó berendezések, hűthető, programozható prések segítségével dolgozzák fel. A modern technológia segítségével az erjesztés folyamatát is tudják a borászok felügyelni, irányítani, de a kézimunka, a tapasztalat, a borász szakértelme, féltő gondoskodása továbbra is nélkülözhetetlen a bor megszületéséhez. Az ország legnevesebb borászai egymással versengve készítik itt a kiválónál kiválóbb nedűiket, de ne feledkezzünk meg a feltörekvő, rendkívül tehetséges új generációról sem! A kemény munka eredménye az Újbor, melynek szentelésére minden év novemberében Szent Márton napján kerül sor, melynek történetét
egy korábbi cikkünkben megtalálhatod itt.
A villányi Vörösbor fesztivál
Napjainkban is országszerte számos fesztivál kötődik a szüret ünnepéhez. A hagyományosan minden év októberének első hétvégéjén megrendezésre kerülő villányi vörösborfesztivál rendkívül látogatott rendezvénynek számít! Ekkor megtelnek a pincesor vendéglői és szabadtéri rendezvények sokasága várja az érdeklődőket, közismert sztárok lépnek fel, majd utcabálon tombolhatja ki a borgőzt az estére már kissé megfáradt, ámbár rendkívül jó hangulatban lévő közönség. Remek kemencés ételek és kiváló hangulat, ez jellemzi a magyar vörösbortermelés eme fellegvárát! Novemberben a Márton napi rendezvények jelentik a folytatást, melyek a nagy érdeklődésre való tekintettel gyakorlatilag a hónap összes hétvégéjén megrendezésre kerülnek. A közelgő tél előestéjén, az olykor ködös, borongós és misztikus hangulatú alkonyatban az Újbor és a frenetikus libaételek veszik át a főszerepet, ezek kényeztetését élvezhetjük! Aki fogyókúrázik, az semmi estre se látogasson el Magyarországnak e legdélibb borvidékére ez idő tájt, mert garantált a bűnbeesés!
Egy villányi látogatás nem csak a borról kell szóljon
Akik több napra érkeznek, azoknak melegen ajánljuk a Horvátország keleti részén található, szállodánkkal szomszédos Szlavónia meglátogatását. A Dráva, Duna, Száva által határolt terület szántóföldjeiről és illatos fehérborairól híres vidék, melyet arany jelzővel is illetnek a nyári gabonaföldek ragyogása miatt. Különleges gasztronómiai élmények külön tárházán túl – mint pl. a tésztagombócos húsleves, vagy a kiváló helyi húsételek, mint a finom húsos, fűszeres szlavóniai kulen, a „cobanac”, vagy akár a helyi különleges halászlé - az itt található horvát városok műemlékek armadájával várják az idelátogatókat! De erről majd később, egy következő írásunkban részletesen beszámolunk.
Szállás a villányi borvidéken
Szállodánkban kedvezményes ajánlatokkal várunk Titeket, hogy megízlelhessétek ennek a remek vidéknek a szüreti csodáit, kulináris élvezeteit! Beremend nagyközség Villánytól mindössze 10km-re található, egyben határátkelő Horvátország felé! Nálunk megszállva két vidék kultúrájától is karnyújtásnyi közelségbe kerültök! Ha szeretnétek megízlelni a fenti élményeket és hangulatot, nézzétek meg élményszüreti
ajánlatunkat itt. Ha csak egy rövid látogatásra szottyanna kedvetek, abban is szívesen segítünk! Tíz fő feletti csoportok jelentkezése esetén komplett villámlátogatást szervezünk nektek, csak annyi a dolgotok, hogy a kapcsolódó csomagajánlatunkra
jelentkezzetek itt!
Szeretettel várunk Titeket!
Kommentek
Még nincsnenk hozzászólások.