Disznóvágás, csapatépítés a villáyi borvidéken

In English Po Polsku по-русски Româneşte

2024. November 21. Csütörtök - Olivér

Ünnepi hangoló „déliesen”: Pécs, Beremend, Siklós, Mohács körutazás Kulturális utazások hétvégéje Délvidéken kép alt
Diákcsomag akciós ajánlat A Villányi borvidéken
Kompletten megszervezett kirándulások a Délvidék legszebb tájain kedvező áron!
Ünnepi kirándulás Pécs, Beremend, Siklós, Mohács 2 nap élmény a Délvidéken
3 napos kirándulás a Villányi Borvidéken változatos programokkal

Disznóvágás mint csapatépítés a villányi borvidéken

A disznótor a disznóvágás tradicionális magyar szokás, természetesen az a villányi borvidéken is. Villány és a Hotel Beremend Rose híres vendégszeretetéről, cikkünkben leírjuk, milyen is mifelénk a disznótor, mely akár csapatépítő tréning keretében is kiv

Télen nagyon korán sötétedik, és nagyon későn virrad. Ezeken a hosszú éjszakákon az embernek módja nyílik egy pohár jó bor és egy fenséges vacsora mellett beszélgetni, megismerni másokat, közelebb kerülni barátaihoz, kollégáihoz. Vannak csapatépítésre szakosodott vállalkozások, intézmények, előre kidolgozott programok szép számmal, de véleményünk szerint az egyik legjobb módja egy társaság összekovácsolásának, egy kollegiális kör a mindennapi munkától elszakadva történő önfeledt időtöltésének a hagyományos, igazi magyar disznótor. Nagyon izgalmas, a városi ember számára egyenesen misztikus és egzotikus esemény ez, melynek eleink a téli hónapokat tartották a legalkalmasabbnak.  


A disznótor mint csapatépítés a villányi borvidéken

Mi is jut a disznóvágásról a hétköznapi ember eszébe? Hajnali kelés, pálinkaivás, visító malac, még egy kis pálinkaivás, reggelire véres rántotta és hagymás vér, pörzsölés, darabolás, közben egy kis pálinkaivás, tepertő kisütése, hurka- és kolbásztöltés, feldolgozás, füstölőbe helyezés, este pedig a semmihez nem fogható orja leves és toros káposzta, no és persze mellé egy kis pálinka, meg ami még akad a ház táján. Nagyot nem is téved senki, aki erre tippel, de azért nem ennyire kisarkított a helyzet. A művelet ugyanis nem kis rutint és szakértelmet igényel, így jobb, ha azt szakavatott kezekre bízzuk. Közben a Kedves Vendégsereg ízelítőt kap erről a tradícióról, és nem utolsó sorban felejthetetlen gasztronómiai élményben is része lehet. Mindennapi nyűgünket elfelejtve mehet a sztorizgatás, vicces és komoly események felemlegetése, mókás vetélkedőkön való részvétel, a bátrabbak számára a böllérnek való segédkezés, és mindezt a friss, ropogós, a város zajától és szmogjától nem szennyezett levegőn. Nincsen ilyenkor főnök vagy beosztott, csak barátok vannak. És habár – hiába is hiszi azt mindenki –, nem kötelező közben teljesen lerészegedni, úgy gondolom, nagyon kevesen tudnak ellenállni egy kupica igazi, testet-lelket melengető, bátorító nedűnek.
 
A városi környezethez szokott emberek gyönyörködhetnek, elveszhetnek a falusi tájban, ahol kisebb-nagyobb háziállatok hada sürgölődik a lábuk alatt, köztük olyanok is, melyeket eddig sokan csak az állatkertben, vagy képen láttak. Őszi és tavaszi időpontok esetén – mert tradíció ide, vagy oda, természetesen ilyenkor is remek program egy disznótor –, érik a gyümölcs, virágzik a rét, miközben szorgos kezek dolgoznak a jó gazda szeme által felhizlalt jószágból készülő finomságokon. Repül az idő, ami nem is csoda, hiszen ha jó a kedv, ha vidám a kompánia, perceknek tűnnek az órák.
 
Később, a füstölés, érlelés végeztével pedig nincs is annál jobb, mint amikor az ember visszagondolva erre a kellemes csapatprogramra elmondhatja, hogy bizony, ezt a sonkát magam is készítettem, ezt a kolbászt én ízesítettem, ezt a hurkát saját kezemmel töltöttem.
 
Remélem kedvet kapott a Kedves Olvasó egy a fentiekhez hasonló programhoz, melyhez igen kedvező árú csomagokat, családias helyszínt, és kiváló kiszolgálást kínálunk! Reméljük, hamarosan Önt is vendégeink között tisztelhetjük, és barátunkként köszönthetjük!  Ahhoz, hogy ez így legyen, nem kell mást tennie, csak felvenni a kapcsolatot velünk IDE kattintva! 
 

Szerző: Kalmár Gergely

Ossza meg!

Vissza: Aktuális
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni



Cukorbeteg barát szállás Borshop

Aktuális

Bortrezorok Villányban!

Bortrezorok Villányban!

A hajdani kúriák, kastélyok elengedhetetlen része volt a borospince, melyet sokszor nem csak a borok tárolására használtak, hanem egy-egy ünnepi alkalommal vacsorát és borkóstolást is rendeztek.

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

Márton-napi Újborszentelő Mulatság, Villányban!

"Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. 2015 november 7-8. Márton-napi Újborszentelő mulatság, melyet elsőként a Polgár Pincészet rendezett meg, mára már számos más helyen is tartják. Ez alkalomból az egész éves munkát, a szüretet ünnepeljük, az Újborokat felszentelést követően mi kóstolhatjuk meg a világon elsőként.





Szobafoglalás
Akciós csomag ajánlataink

Eseménynaptár

2024 November

H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             

Útvonaltervező

Tervezze meg útvonalát a Hotel Beremend Rose-ba most