Télen nagyon korán sötétedik, és nagyon későn virrad. Ezeken a hosszú éjszakákon az embernek módja nyílik egy pohár jó bor és egy fenséges vacsora mellett beszélgetni, megismerni másokat, közelebb kerülni barátaihoz, kollégáihoz. Vannak csapatépítésre szakosodott vállalkozások, intézmények, előre kidolgozott programok szép számmal, de véleményünk szerint az egyik legjobb módja egy társaság összekovácsolásának, egy kollegiális kör a mindennapi munkától elszakadva történő önfeledt időtöltésének a hagyományos, igazi magyar disznótor. Nagyon izgalmas, a városi ember számára egyenesen misztikus és egzotikus esemény ez, melynek eleink a téli hónapokat tartották a legalkalmasabbnak.
A disznótor mint csapatépítés a villányi borvidéken
Mi is jut a disznóvágásról a hétköznapi ember eszébe? Hajnali kelés, pálinkaivás, visító malac, még egy kis pálinkaivás, reggelire véres rántotta és hagymás vér, pörzsölés, darabolás, közben egy kis pálinkaivás, tepertő kisütése, hurka- és kolbásztöltés, feldolgozás, füstölőbe helyezés, este pedig a semmihez nem fogható orja leves és toros káposzta, no és persze mellé egy kis pálinka, meg ami még akad a ház táján. Nagyot nem is téved senki, aki erre tippel, de azért nem ennyire kisarkított a helyzet. A művelet ugyanis nem kis rutint és szakértelmet igényel, így jobb, ha azt szakavatott kezekre bízzuk. Közben a Kedves Vendégsereg ízelítőt kap erről a tradícióról, és nem utolsó sorban felejthetetlen gasztronómiai élményben is része lehet. Mindennapi nyűgünket elfelejtve mehet a sztorizgatás, vicces és komoly események felemlegetése, mókás vetélkedőkön való részvétel, a bátrabbak számára a böllérnek való segédkezés, és mindezt a friss, ropogós, a város zajától és szmogjától nem szennyezett levegőn. Nincsen ilyenkor főnök vagy beosztott, csak barátok vannak. És habár – hiába is hiszi azt mindenki –, nem kötelező közben teljesen lerészegedni, úgy gondolom, nagyon kevesen tudnak ellenállni egy kupica igazi, testet-lelket melengető, bátorító nedűnek.
A városi környezethez szokott emberek gyönyörködhetnek, elveszhetnek a falusi tájban, ahol kisebb-nagyobb háziállatok hada sürgölődik a lábuk alatt, köztük olyanok is, melyeket eddig sokan csak az állatkertben, vagy képen láttak. Őszi és tavaszi időpontok esetén – mert tradíció ide, vagy oda, természetesen ilyenkor is remek program egy disznótor –, érik a gyümölcs, virágzik a rét, miközben szorgos kezek dolgoznak a jó gazda szeme által felhizlalt jószágból készülő finomságokon. Repül az idő, ami nem is csoda, hiszen ha jó a kedv, ha vidám a kompánia, perceknek tűnnek az órák.
Később, a füstölés, érlelés végeztével pedig nincs is annál jobb, mint amikor az ember visszagondolva erre a kellemes csapatprogramra elmondhatja, hogy bizony, ezt a sonkát magam is készítettem, ezt a kolbászt én ízesítettem, ezt a hurkát saját kezemmel töltöttem.
Remélem kedvet kapott a Kedves Olvasó egy a fentiekhez hasonló programhoz, melyhez igen kedvező árú csomagokat, családias helyszínt, és kiváló kiszolgálást kínálunk! Reméljük, hamarosan Önt is vendégeink között tisztelhetjük, és barátunkként köszönthetjük! Ahhoz, hogy ez így legyen, nem kell mást tennie, csak felvenni a kapcsolatot velünk
IDE kattintva!
Kommentek
Még nincsnenk hozzászólások.