Október az Olaszrizling bűvöletében telik az Anywine életében is, közeledik az Olaszrizling október. A monstre kóstoló a Gerbeaud házban kerül megrendezésre: izgalmas élmény lesz kb. 60 borász olaszrizlingjét összevetni. Remélem a seregszemle után a borászok, borkedvelők fejében is egységesebb kép alakul majd ki a fajtáról, lehetőségekről, az értékesítés elképzelhető irányairól, valamint egy egységes minőségi rendszer bevezetéséről. Nagy várakozással tekintek a kóstoló és a mesterkurzusok elé, hiszen online borkereskedésünk kínálatában is kiemelt szerepet szánunk a fajtának.
Az október hónapot a fajta jegyében kezdtem. Balogh Zsiga barátom a tulajdonosa egy alakuló pincészetnek a Balaton-felvidéken, Szentantalfán. A Zsigmond pince alapításának éve 2010., durván 3500-4000 m2 szőlő található a területen egy pici présházzal. A szőlőültetvény korábban arborétumok sokszínűségével büszkélkedhetett, mára azonban – az átoltásoknak, tőkepótlásoknak köszönhetően – az uralkodó fajta a rizling lett. Már a szőlő megvásárlásának évében is szüreteltünk, a gyalázatos évjárat ellenére leszedtük a szőlőt. A szüreten szorgos kezek szemenként válogatták az alapanyagot, a tulajdonos-borász féltő gondoskodással tekintett az első „szűz termésre”, és az alázatosság, az odafigyelés és a jóakarat – mindannyiunk legnagyobb megdöbbenésére – iható bort eredményezett. Azóta sok minden változott, a zöldmunka sokkal kifinomultabb lett, a pincét és a feldolgozó helyiséget kibővítette a gazda, immár három évjárat tapasztalatával kezdtük meg az idei szüretet.
A szüretelő társaság magja a régi, a szüret jellege sem változott egy cseppet sem: egy vidám baráti társaság jelentős pénteki italozás után, szombat hajnalban folytatja a borozást, pálinkázást, munkát mímelve a szőlősorok között. Idén csodaszép idővel és alapanyaggal ajándékozott meg a Jóisten, a szőlő szépen beérett, a magok, a fürtök kocsányai elbarnultak, szép barnás pír jelent meg az aranyszín szőlőfürtökön. Viszont az ősz eleji lehűlés, esőzés következtében nem égtek el a savak. Tökéletesen választottuk meg a szüret időpontját.
Közben a pincében - hasonló hangulatban- folyt a leszüretelt szőlő feldolgozása. A szőlőt zúzás-bogyózás után préseltük, természetesen igyekeztünk a folyamatokat lerövidíteni. Idén már 3 présen dolgoztuk egyszerre: két darab hagyományos Kossuth préssel, és egy modern hidraulikus préssel igyekeztünk a hűthető tartályba juttatni a mustot. A préseket nagyon óvatosan használtuk, nem szerettük volna nagyon megnyúzni az ígéretes termést.
A lé kinyerésre egy kicsit panaszkodhatunk, megközelítőleg 6-6,5 hektóliter must lett összesen, ez kicsivel kevesebb, mint eddig bármikor - nyilván 2010. kivételével. Ennél nagyobb bajunk ne történjen, mert a must minősége mindenért kárpótolt, koncentrált anyag lett, játékos, virgonc savakkal. Mindezt a rideg számok nyelvére fordítva: 19-20 közötti mustfok, a savtartalom 7 g/l. Szerintem pont ez a jó rizling receptje.
Reméljük, hogy az erjesztés, érlelés során is minden könnyen fog menni, és nemsokára kóstolhatjuk a Zsigmond Pince 2013-as évjáratú Kiscsibész Olaszrizlingjét.
Kommentek
Még nincsnenk hozzászólások.