A borkóstolókat nem csak Villányban próbáltam persze. Balatonon nyaralóval bíró gyerekként bejártam Csopak, Badacsony és a Déli Part borászatait, minden borkedvelő eljut Tokajba, és sokszor jártam az egyetemmel a Mátrában is (tanultam azért 2 félév borászatot és bormarketinget is). Mindegyiket tisztelem é szeretem, de valahogy Villány mégis más. A mediterrán hangulat (ha itthon, Gödöllőn rossz idő is van, ott valahogy akkor is mindig süt a nap), a Kopár hegy szőlőinek lenyűgöző szépsége, a villányi vagy villánykövesdi pincesorok megfoghatatlan látványa, a 220 pincészet, ami számában de minőségben is megdöbbentő, nos valahogy ezek mindig megérintenek és visszatérésre sarkallnak. Nem mondom, hogy a Balatonnál, vagy a Mátrában a borok élvezetén túl nem találsz más programot, azonban a Balaton a nyarat, a Mátra a telet, az őszt pedig Villány idézi! A Siklósi vár, az élményfürdő vagy a harkányi gyógyfürdő mind-mind ősszel a legélvezhetőbbek. A beremendi Megbékélés kápolna, mely már majdnem a horvát határra épült, jelképe közös múltunknak és jelenünknek az ugrásnyira lévő Horvátországgal. Egyszóval a gasztronómián kívül a kultúra és a pihenés is otthonra lelt itt, érdemes ezeket is programunkba beiktatni. Megteszem én is ezeket, valahányszor Villányban járok, de a lényeg mégis csak a kulináris élvezeteken van.
Gondolj bele, 220 pincészet, ebből 33 ad a borkóstoló mellé étkezési lehetőséget is. Ehhez jönnek még az éttermek és hotelek, mindez egy ilyen kis területen. Bármerre nézel, bármerre mész csak a kulináris élvezetek végtelen orgiájával szembesülsz. Itt aztán van piaci verseny, ami arra sarkal minden vendéglátóst, hogy valami újat, különlegeset, jobbat kínáljon. Mindennek mi élvezzük hasznát, ezért is ilyen különleges gasztros szemmel is ez a vidék. Ha kicsit is nyitott vagy a borra, akkor a nagyok neve biztos ismerős számodra is: Bock, Gere, Tiffán, Günzer, Sauska, Jammertal, Jekl és sorolhatnám azokat a neveket, amelyekhez díjakat és elismeréseket lehet kötni, illetve látni őket minden jobb borkerekedés vagy akár bolt kínálatában is. Mellettük rengeteg olyan érték, kisebb pincészet, borász is van, mely a pénz és a marketing hiányában még nem emelkedett ki, de a minőség náluk egyedi, eddig nem ismert különleges értékekkel is párosul. Ülj hát be a neves nagy pincékbe vagy keress egy csiszolatlan gyémántot, Villányban nem fogsz csalódni. A villányi emberek akik ebben a világban nőttek fel, maguk is szerelmesei ennek a kultúrának, így a borkóstolók szakmai és retorikai színvonala majdnem mindenhol élvezetes. Az összeállításokból az elhangzottakból amatőrként mindig rengeteget tanulhatsz, belemerülhetsz ebbe a különleges világba, melynek nyelvezet, szokásai mind-mind olyanok, mintha egy meséből lépnének ki. Az ősz különlegessége a Márton nap, vagy lassan már Márton hónap, amikor a szüret után a libák kerülnek középpontba, így téve fényesség az egyébként ünneptelen, lassan szürkébe forduló időt, mely a nyár búcsúja után Adventig tart. Ne lógasd te sem az orrod, tanuld meg élvezni az őszt,a bort, annak fellegvárában Villányban! Erre különleges alkalmat ad Márton napi csomagunk is (
kattints ide, nézd meg), de egyedileg is foglalhatsz szállást a villányi Borvidék szállodájában a Hotel Beremend Rose-ban (
ide kattintva). Kérésre itt csoportoknak helyben és Villányban is szervezünk borkóstolókat, vagy csak transzfert a kívánt helyszínre. Ha nálunk szállsz meg több pénzed marad Villány borainak és egyéb lehetőségeinek élvezetére, miközben munkatársaink és szállodánk elismerten otthonos és kedves vendégszeretetét élvezheted! Töltsd az őszt kellemesen, irány Villány!
Kommentek
Még nincsnenk hozzászólások.